Lékárna DR.MARiO
+420 495 491 344
Po-Pá: 07:30-17:00
0
Košík
0 Kč
slider
slider
slider
slider
Aktuality
19.09.2017
Milé maminky, máme pro vás dobrou zprávu. Opět vám můžeme nabídnout akci na kaše Sunarka 2+1. Ke 2 kaším Sunárek (dříve Sunarka) obdržíte zdarma 1 kaši dle vlastního výběru...
02.02.2017
S jarem se začínají objevovat klíšťata, blechy a později i komáři. Novinka Frontline TRI-ACT ničí blechy a klíšťata a zároveň obsahuje repelentní složku proti komárům či jinému nepříjemnému hmyzu. Přípravek je určen pro psy, se kterými rádi chodíte do přírody.
16.09.2017
Nemůžete usnout? Často se v noci budíte? Vyzkoušejte novinku v našem sortimentu - Baldriparan...
22.11.2016
Téměř denně se setkáváme s otázkou, zda máme Pinosol. Bohužel nemáme, dle informací od výrobce byla ukončena výroba. Totožný preparát na trhu není, ale i přesto vám můžeme pomoci...
27.10.2017
Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás novou verzi webových stránek internetové lékárny dr.mario. Co vám nová verze přináší? Novou, modernější grafiku, přehlednější hledání dle kategorií a jednodušší objednávání...
Zázvor - lék téměř na všechno
28.02.2017
Hodnocení: (0 hlasů)
Zázvor - lék téměř na všechno

Ne každá rostlina se může chlubit více jak třítisíciletou historií a tím se řadit k nejstarším kořením a léčivým rostlinám na světě. Zázvor vám přijde vhod v kuchyni, domácí lékárničce, ale i v ložnici. Čtěte dále a poučte se.



Zajímavá historie

Již ve třetím tisíciletí př. n. l. hrál zázvor v Číně a Indii významnou úlohu jako koření, lék a droga pro náboženské obřady. Zásluhou mořeplavců se zázvor rozšířil do zemí Blízkého východu, do okolí Středozemního moře a v pátém století n. l. i k nám do Evropy. V evropské kuchyni postupně zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole. Byla i doba, kdy se zázvor pro svou ostrou chuť, těšil větší oblibě než pepř.

Vypráví se například, že se bez zázvoru neobešlo žádné jídlo slavného filozofa Konfucia.  Alexandr Veliký si údajně toto koření dovezl s sebou do Řecka, když se v roce 332 př. n. l. vydal dobýt Egypt.

Zázvor v kuchyni

Koření se získává z dužnatých žlutých nebo světle hnědých oddenků rostliny. Má velmi výraznou, aromatickou až ostrou chuť. Na svědomí ji má složka gingerol, podobná sloučenině obsažené v pálivých paprikách a chilli. 

Zázvor se používá čerstvý, sušený, kandovaný nebo nakládaný. 

Své nezastupitelné místo má zázvor v indické a čínské kuchyni. Japonci používají tenké plátky růžového zázvoru na přípravu oblíbeného sushi. V Anglii vyrábějí, údajně již od středověku, zázvorové sušenky a zázvorovou limonádu.

Nejčastější využití:

  • v orientálních směsích koření - zvýraznění chuti masitých jídel,
  • dochucení sladkých jídel - perníku, vánočního cukroví,
  • osvěžení chuti marmelád, džemů, likérů a sirupů,
  • zázvorové nápoje - pivo, limonáda, čaj, káva i víno.

Výhodou je, že nám oddenek zázvoru vydrží v lednici prakticky tak dlouho, dokud ho nezpracujeme.

Zázvor jako lék

Svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky pomáhá při řadě potíží. Lze ho využít v různých formách vnitřně i zevně (koupele, zábaly apod.).

Důležité látky obsažené v zázvoru:

  • bílkoviny,
  • tuky,
  • vláknina,
  • minerály,
  • vitamíny,
  • škrob, silice, éterické oleje aj.

Bylo prokázáno více než 160 komponent.

Kde pomáhá i léčí:

  • při léčbě chřipky a nachlazení,
  • při bolesti hlavy, zubů, uší,
  • při bolesti v krku,
  • při menstruačních obtížích,
  • při bolesti zad, kloubů a svalů,
  • při hubnutí,
  • při výskytu akné,
  • detoxikuje tělo,
  • proti žaludeční nevolnosti,
  • podporuje trávení,
  • snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění,
  • působí také jako afrodiziakum.

Při užívání zázvoru, v jakékoliv formě, je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem či lékárníkem, zejména v případě těhotných žen a dětí.

Malé doporučení

Pokud se v těchto chladných měsících trápíte zimou, bojujete s kašlem a rýmou, dopřejte si teplou zázvorovou koupel a vynikající šálek teplého zázvorového čaje s medem. Při bolesti v krku cucejte kandovaný zázvor a žízeň zahánějte limonádou se zázvorovým sirupem.

Můžete použít produkty ze zázvoru domácí výroby, nebo vybrat z nabídky lékárny:



Zázvor je mnohdy nazýván jako “všelék”, a proto si právem zaslouží větší pozornost, ale to zase někdy příště.

Zdroj obrázku: pixabay.com

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál...