Lékárna DR.MARiO
+420 495 491 344
Po-Pá: 07:30-17:00
0
Košík
0 Kč
slider
slider
slider
slider
Aktuality
19.09.2017
Milé maminky, máme pro vás dobrou zprávu. Opět vám můžeme nabídnout akci na kaše Sunarka 2+1. Ke 2 kaším Sunárek (dříve Sunarka) obdržíte zdarma 1 kaši dle vlastního výběru...
02.02.2017
S jarem se začínají objevovat klíšťata, blechy a později i komáři. Novinka Frontline TRI-ACT ničí blechy a klíšťata a zároveň obsahuje repelentní složku proti komárům či jinému nepříjemnému hmyzu. Přípravek je určen pro psy, se kterými rádi chodíte do přírody.
16.09.2017
Nemůžete usnout? Často se v noci budíte? Vyzkoušejte novinku v našem sortimentu - Baldriparan...
22.11.2016
Téměř denně se setkáváme s otázkou, zda máme Pinosol. Bohužel nemáme, dle informací od výrobce byla ukončena výroba. Totožný preparát na trhu není, ale i přesto vám můžeme pomoci...
27.10.2017
Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás novou verzi webových stránek internetové lékárny dr.mario. Co vám nová verze přináší? Novou, modernější grafiku, přehlednější hledání dle kategorií a jednodušší objednávání...
Probiotika X prebiotika - souboj nebo spolupráce?
28.02.2017
Hodnocení: (0 hlasů)
Probiotika  X prebiotika - souboj nebo spolupráce?

Jak je ta čeština krásná. Změní se jedno písmenko ve slově a hned tu máme jiný význam. Víte, jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky? Je to souboj nebo spolupráce? Dozvíte se.


Střevo – tenké, tlusté a hlavně dlouhé

Víte, že se střevo dříve považovalo za odpadní jímku trávicího systému? Dnes už jeho funkci známe mnohem lépe.  V tenkém střevzí ke konečné fázi trávení a vstřebání živin, v tlustém střevě se pak vstřebávají zbylé vitaminy, minerály a voda. Tenké střevo měří  3-5 m a jeho povrch je velký asi jako tenisové hřiště pro čtyřhru. Ale na rozdíl od tenisu je na něm mnohonásobně více hráčů. O jakých je řeč?

Probiotika – mumraj jako na tržnici

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Pro ty kdo nenávidí definice, se dá zjednodušeně říci, že v našich střevech to pořádně žije. Nachází se zde zhruba 400-500 druhů bakterií, která  svým počtem mohou klidně konkurovat počtu hvězd na nebi. Jako máme každý jiný otisk prstu, tak máme každý jinou střevní mikroflóru co do druhů samotných, tak i jejich vzájemného poměru.  Střevní bakteriálnímikroflóra je velmi aktivní, a ač si to možná ani neuvědomujeme, výrazně ovlivňuje naše zdraví. A to i tam, kde bychom to možná nečekali (např. některá kožní onemocnění či alergie).

Rozdíly se mění věkem

Složení střevní mikroflóry se věkem mění. Trávicí trakt novorozenců je prakticky sterilní a během několika dní dochází k jeho kolonizaci. K dosažení střevní mikroflóry dospělého jedince dochází mezi 1. a 4. rokem života. S přibývajícím věkem se výrazně mění poměr prospěšných střevních bakterií a jejich množství klesá. V důsledku toho dochází u seniorů k řadě trávicích poruch, a proto je velmi nutné dbát u seniorů na kvalitní stravu.

Přínos probiotik pro lidský organismus:

  • Odstraňování zažívacích potíží (zácpa, nadýmání, plynatost, průjmy),
  • obnova střevní mikroflóry při a po užívání antibiotik
  • detoxikace organismu,
  • podpora peristaltiky střev a zlepšení stravitelnosti potravy, vstřebání živin a vylučování škodlivých látek,
  • posílení imunitního systému,
  • zlepšení příznaků alergií,
  • pomáhají při problematické pleti, kandidózách a mykózách.

Probiotika v potravě:

Aby nám ty živé kamarádky ve střevech dlouho sloužili v náš prospěch, musíme je náležitě „krmit“. Potraviny, ve kterých je najdeme, by měly být každodenní součástí našeho jídelníčku.

Chutné potraviny, kde prospěšné bakterie najdete, jsou:

  • jogurty obsahující živé mikroorganismy (čtěte etikety!),
  • zakysané mléčné výrobky,
  • jogurtové nápoje,
  • a kysané zelí.

Prebiotika  - výživná půda

Prebiotika jsou nestravitelné látky, které podporují růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií.  Dalo by se říci, že jsou živnou půdou pro živé probiotické bakterie. Umožňují jim vesele růst a množit se a snižují výskyt patogenní (nepřátelské) mikroflóry.  Prebiotikem  je zejména vláknina, a to především na bázi oligosacharidů. Nejvýznamnějším oligosacharidem je inulin, který najdeme v:

  • Čekance (ta se asi na našem talíři příliš často nevyskytuje, proto zkuste pít lahodný nápoj Karo),
  • hlízách topinamburu,
  • česneku, pórku a cibuli.


Prebiotika také najdeme v ovoci, zelenině či luštěninách, nebo v doplňku stravy – Prebiotická vláknina. Je zcela rozpustná ve vodě a neovlivní chuť vody, čaje či kávy. Když je naše strava bohatá na prebiotickou vlákninu, dáváme tím blahodárným bakteriím prostor pro jejich množení. To je důležité pro každého, ale zvýšenou pozornost přijímané stravy by měli věnovat zejména senioři, neaktivní achronicky nemocní pacienti

Imunita hraje prim

Ač se to možná  nezdá,  trávicí ústrojí a především ten  dlouhý tenký  had uvnitř našeho těla je z hlediska imunologie nejvýznamnějším orgánem v těle. Vyvážená střevní mikroflóra hraje klíčovou roli pro dobře fungující imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči běžným infekcím. Tím, jak prebiotická vláknina pomáhá přátelským bifidobakteriím růst a množit se, tak zamezuje patogenním bakteriím přichytit se na střevní sliznici a způsobit infekci. Prebiotická vláknina dále snižuje pH, čímž se výrazně zvyšuje rozpustnost minerálů, zejména vápníku a hořčíku, a tím se zvýší i jejich biologická dostupnost. Prebiotická  vláknina  také snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, protože snižuje hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi.

V čem nám prebiotika pomáhají:

  • Zvětšují objem stolice,
  • působí preventivně proti zácpě,
  • hrají důležitou roli v prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku,
  • a snižují hladinu krevních tuků a cholesterolu.

Odpověď na otázku nadpisu

Už ji znáte? Myslím, že ano.  Když dobře funguje harmonie mezi probiotiky, prebiotiky a střevním epitelem, tak máme správně vyladěné naše každodenní trávení. Je to jako ve vztahu – když funguje – ok, když ne, pak je něco špatně.  Aby nám ta dokonalá harmonie hrála dlouho do karet, myslete na složení vašeho jídelníčku včas. O možnostech využití doplňků stravy s obsahem probiotik si povíme v příštím článku.

Zdroj informací: valosun.com

Zdroj obrázku: pixabay.com

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál...