Lékárna DR.MARiO
+420 495 491 344
Po-Pá: 07:30-17:00
0
Košík
0 Kč
slider
slider
slider
slider
Aktuality
19.09.2017
Milé maminky, máme pro vás dobrou zprávu. Opět vám můžeme nabídnout akci na kaše Sunarka 2+1. Ke 2 kaším Sunárek (dříve Sunarka) obdržíte zdarma 1 kaši dle vlastního výběru...
02.02.2017
S jarem se začínají objevovat klíšťata, blechy a později i komáři. Novinka Frontline TRI-ACT ničí blechy a klíšťata a zároveň obsahuje repelentní složku proti komárům či jinému nepříjemnému hmyzu. Přípravek je určen pro psy, se kterými rádi chodíte do přírody.
16.09.2017
Nemůžete usnout? Často se v noci budíte? Vyzkoušejte novinku v našem sortimentu - Baldriparan...
22.11.2016
Téměř denně se setkáváme s otázkou, zda máme Pinosol. Bohužel nemáme, dle informací od výrobce byla ukončena výroba. Totožný preparát na trhu není, ale i přesto vám můžeme pomoci...
27.10.2017
Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás novou verzi webových stránek internetové lékárny dr.mario. Co vám nová verze přináší? Novou, modernější grafiku, přehlednější hledání dle kategorií a jednodušší objednávání...
Přírodní lékárna: Růže šípková
28.02.2017
Hodnocení: (0 hlasů)
Přírodní lékárna: Růže šípková

Růže byla od pradávna symbolem mládí, krásy a zamilovanosti. Růžové lístky byly součástí magických směsí na přivolání lásky a růže bývají dodnes darovány milovaným osobám.


Růže šípková patřící do čeledi růžovitých je až třímetrový opadavý keř nebo liána, která může dosahovat délky až 10 metrů. Větve jsou posety trny. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci. Šípky pak zrají na podzim, obvykle během září. Šípková růže roste na suchých, slunných místech a v teplých horských oblastech. Vyskytuje se téměř na všech kontinentech.

Šípky jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Obsahují cukry, pektin, organické kyseliny, mastný olej, silici, vitaminy A, B, E, P a K a zejména značné množství vitaminu C, kyselinu nikotinovou, třísloviny a sliz. Červené zbarvení plodů způsobuje lykopen patřící do skupiny karotenoidů. Ten je silným antioxidantem a výrazně se liší svými izomery od jiných lykopenů obsažených v rajčatech nebo růžových plodech grapefruitu.

Účinné látky ze šípku zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, stimulují libido a potenci.

Zdravotní účinky

  • Šípek působí jako prevence a léčba nachlazení, chřipky, virových a infekčních onemocnění.
  • Pomáhá při žaludečních křečích, nedostatku žaludeční kyseliny, na prevenci zánětu žaludeční sliznice a žaludečních vředů, u střevních onemocnění, při průjmech a prevenci střevních katarů.
  • Působí jako vynikající projímadlo. Šípek se také osvědčil u potíží se žlučníkem a žlučníkovými kameny.
  • Působí jako diuretikum a pomáhá při potížích dolního močového ústrojí.
  • Ulevuje při dně, při poruchách metabolismu kyseliny močové.

Klinické studie

Léty ověřené pozitivní účinky na naše zdraví, jsou již dnes podpořeny i klinickými studiemi. U šípkových plodů bylo prokázáno, že mají významný protizánětlivý a antioxidační efekt, čehož se využívá proti revmatické arthritidě a osteoartróze. Existují důkazy, že zařazení suchého prášku ze šípků poddruhu Rosa canina do výživy může snížit nejen bolesti v souvislosti s osteoartrózou, ale také spotřebu dalších syntetických léků proti bolesti.

Příprava

Aby šípkový čaj byl opravdu léčivý a ne jen chutný, je potřeba dodržet správný postup při přípravě.

Následující postup přípravy zvolte, chcete-li zachovat maximální množství vitamínů: Usušené šípky rozdrťte, namočte do studené vody a nechte odležet do druhého dne. Doporučená dávka je 20g plodů na 1l vody. Těsně před přípravou celý nálev pozvolna zahřejte, těsně pod bod varu. Poté sceďte přes husté síto. Čaj je možné dosladit, např. medem. Barva ani aroma není sice tak intenzivní jako u tradičního čaje, ovšem většina vitamínů v něm zůstane zachována.

Druhou možnost přípravy představuje ta tradiční, kdy přelijete dvě hrsti usušených šípků 1l vody a následně necháte asi 30minut vařit. V polovině doby vaření rozmačkejte plody, které jsou již měkké, a pokračujte. Odvar poté opět scedíte přes husté síto.

Nutno podotknout, že tyto šípky pak můžete opět zalít 1l vody a znovu vařit. Zvláštní je, že tento další nálev bývá většinou ještě lahodnější. Tento čaj má již svou skvělou chuť i aroma a není potřeba jej dále přislazovat nebo dochucovat. Jediné negativum je, že jak jsme již zmínili, při delší době vaření přijdete o velké množství vitamínů v šípcích obsažených.

Zajímavosti

  • Šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství. Plody šípkové růže podával svým pacientům už sám Hippokrates a jejich blahodárné účinky popisuje anglosaský herbář z 11.stol.
  • Plody se používají nejen k přípravě čaje, ale také k výrobě vína, šípkové marmelády a sirupu.
  • V době druhé světové války, v době nedostatku citrusového ovoce v důsledku blokády obchodních lodí německými ponorkami, se staly šípky hlavním zdrojem vitamínu C.

Podzim k nám vtrhnul jako uragán. Zpříjemněte si ho přípravou a pitím tohoto tradičního čaje jako to dělaly naše babičky.

Zdroj: Terezia.eu, bylinkova.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál...