Vitamin B9 (kyselina listová) je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B. Je důležitá pro dělení buněk, účastní se syntézy DNA a aminokyselin a spolu s vitaminem B12 se podílí na krvetvorbě. Zvláštní význam má zejména během těhotenství, protože přispívá k růstu zárodečných tkání, podporuje normální růst a vývoj plodu a působí jako prevence defektů neurální trubice.
Mimo těhotenství lze relativně dobře pokrýt doporučené množství tohoto vitaminu pestrou stravou, v těhotenství se však potřeba tohoto vitaminu zvyšuje na dvoj- až trojnásobek. Proto je ženám doporučováno užívat denně 400 μg kyseliny listové minimálně měsíc před otěhotněním - mícha a mozek dítěte se vytváří v prvních týdnech těhotenství a pozdější podávání kyseliny listové už není tolik efektivní. V těhotenství je pak doporučená dávka 400 - 600 μg kyseliny listové denně alespoň po dobu prvních 3 měsíců.
Kyselina listová je však sama o sobě neúčinná, na aktivní formu se mění až v lidském organismu. Až u poloviny žen může být z genetických příčin efektivita této přeměny snížena, což může způsobit nedostatek folátů v organismu. Proto je výhodné podávat takové vitaminy pro těhotné, které již obsahují kyselinu listovou v aktivní fomě.
Nedostatek kyseliny listové vyvolává u dospělých megaloblastickou anémii s příznaky jako změny na jazyku, trávicí obtíže a únava. Nejvíce hrozí u alkoholiků, při poruchách vstřebávání nebo při užívání některých léků (antiepileptika, kortikosteroidy aj.). Během těhotenství pak může vést nedostatek kyseliny listové k vývojovým vadám dítěte (rozštěp páteře), k potratu nebo k předčasnému porodu.