Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a jedná se vlastně o skupinu látek označovaných jako kalciferoly. Nejčastěji ho najdeme jako rostlinný vitamin D2 (ergokalciferol) nebo jako živočišný vitamin D3 (cholekalciferol). V lécích a doplňcích stravy se většinou objevuje právě v podobě vitaminu D3, který je účinnější a rychleji se v organismu přeměňuje na aktivní formu.
Pro naše tělo je vitamin D nepostradatelný a zastává mnoho důležitých funkcí:
- řídí hospodaření s vápníkem a fosforem - zvyšuje jejich vstřebávání a využitelnost a tím přispívá k pevným kostem a zubům,
- je důležitý pro funkci imunitního systému,
- má vliv na správnou činnost svalů a nervů,
- podílí se na procesu dělení buněk a jejich specializaci.
Doporučená denní dávka pro dospělého je 5 mg (200 IU), o něco vyšší je pak u těhotných, seniorů a malých dětí. V letních měsících si je naše tělo schopné vytvořit až 80 % potřebného množství samo působením slunečního záření, v zimě ale nemusí být tvorba vitaminu D v kůži dostatečná a je potřeba ho přijímat stravou nebo jiným způsobem. Nejvíce je ho v rybím tuku a v rybích játrech, menší množství pak najdeme i v mléce a vejcích.
Vitamín D je jako lék často preventivně podáván dětem, spolu s vápníkem se uplatňuje v léčbě osteoporózy, osteomalacie, křivice, nebo při dlouhodobém podávání kortikoidů.